Άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην πόλη μας με σκοπό να φέρει έναν αέρα διαφορετικό, συστήνοντάς μας από την αρχή την τέχνη με τον πιο updated τρόπο. Το Volume R, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο Νίκος Ράκκας μαζί με την Georgia P, έχει γίνει για τα καλά το πιο hot right now art space, που συνδυάζει studio, archive, store και gallery. Η τοποθεσία του, επίσης, στον αριθμό 24 στην Παπαρηγοπούλου, αποδεικνύει πως η ευρύτερη περιοχή των 12 Αποστόλων ανθίζει ολοένα και περισσότερο.
Φιλοξενώντας τον έναν διακεκριμένο καλλιτέχνη μετά τον άλλον, ήρθε η σειρά του Greg Papagrigoriou, o οποίος ταξίδεψε από τη Σύρο -εκεί όπου ζει εδώ και κάποια χρόνια- στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσει την έκθεσή του, "Movink", έως τις 22 Ιουνίου.
Εμείς συνομιλήσαμε μαζί του και μάθαμε τα πάντα για τα έργα του, καθώς και για τη σχεδιαστική φιλοσοφία πίσω από αυτά. Ας τον γνωρίσουμε από την αρχή...
Movink: Ο Greg Papagrigoriou επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει μια σειρά από exclusive artworks του, με το Volume R να γίνεται το εικαστικό σπίτι του για έναν ολόκληρο μήνα. Γι' αυτήν την έκθεση και μόνο, ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει και μια mini capsule collection από t-shirts και αξεσουάρ.

Και αφού μου έδωσε μια πρώτη εικόνα για το τι έχουμε την ευκαιρία να δούμε από τη δουλειά του, δε θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω για το πώς βλέπει ο ίδιος την καλλιτεχνική σκηνή της πόλης αυτήν στιγμή. «Συμβαίνουν αρκετά πράγματα, με τους αξιόλογους εικαστικούς και σχεδιαστές να είναι πολλοί. Θεωρώ πως είναι πολύ δυνατή η καλλιτεχνική σκηνή της, λοιπόν, και αυτό ολοένα κι εξελίσσεται».
«Βουτιά» στο μυαλό του καλλιτέχνη

Μια γρήγορη ματιά στον χώρο είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως αγαπά τον μινιμαλισμό. Συνδυάζει την παραδοσιακή καλλιγραφία με σύγχρονο σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας υλικά όπως είναι το μελάνι, το χαρτί, το ύφασμα και το ξύλο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από αυθόρμητες πινελιές, δυναμικές φόρμες και την εκφραστικότητα του αρνητικού χώρου. Επηρεασμένος από την ιαπωνική αισθητική και τη φυσική ροή των μορφών, δημιουργεί συνθέσεις που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες.
Αντλεί έμπνευση από τη φύση και την οργανικότητα των μορφών της - η σύνθεση, η φόρμα, η υφή και ο ρυθμός, αποτελούν βασικούς άξονες αναζήτησής του. Δουλεύοντας με μελάνι (sumi ink) σε χαρτί, δίνοντας προσοχή στην ισορροπία και την ακριβή τοποθέτηση κάθε στοιχείου στον χώρο, οι πινελιές -άλλοτε αυθόρμητες και άλλοτε απόλυτα ελεγχόμενες- διαμορφώνουν σχήματα που παραπέμπουν σε γράμματα ή σύμβολα, προσεγγίζοντας την καλλιγραφία όχι ως φορέα γλώσσας, αλλά ως μέσο καθαρής εικαστικής έκφρασης. Η ισορροπία και η ανισορροπία λειτουργούν ως ισότιμοι συντελεστές κινήσεων, μετατρέποντας τον κενό χώρο σε ενεργό πεδίο έκφρασης.

«Σπούδασα γραφιστική και ο σχεδιασμός γραμματοσειρών ήταν, με κάποιον τρόπο, ο προάγγελος της τέχνης μου. Αργότερα, ασχολήθηκα με την καλλιγραφία και, πλέον, κάπως τα έχω συνδυάσει αυτά τα δύο με στόχο να δημιουργώ κάτι το ξεχωριστό, κάτι που να μην είναι ξεκάθαρο στον θεατή από την πρώτη στιγμή», μου λέει.
Παρόλο που μετράει πολλές συνεργασίες κι επιτυχίες στον χώρο του, ξεχωριστή θέση στην καρδιά του έχει το project "Blaqk", του οποίου είναι συνιδρυτής μαζί με τον με τον Χρήστο Τζαφέρο (Simek).
Fun fact: Το έργο του επεκτείνεται πέρα από τον καμβά, περιλαμβάνοντας μεγάλες τοιχογραφίες, εγκαταστάσεις και συνεργασίες με παγκόσμιους οίκους όπως η Chanel, η Nike, η adidas, η Nespresso και η Vodafone, καθώς και με πολιτιστικούς χώρους όπως το Μουσείο Μπενάκη και τα ξενοδοχεία Four Seasons.
Η αρχή του ταξιδιού στον κόσμο της τέχνης και η Σύρος ως πηγή έμπνευσης

Aπό το γυμνάσιο κιόλας, ο ίδιος είχε δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο graffiti, του άρεσε, αρχικά, να παρακολουθεί άλλους street artists και λίγο αργότερα ξεκίνησε κι εκείνος δειλά δειλά να σχεδιάζει σε τοίχους. Όλοι οι δρόμοι τον οδήγησαν στο να ακολουθήσει σπουδές στη γραφιστική και η τριβή του γινόταν ολοένα και πιο έντονη, μέχρι που η ο χώρος της τέχνης τον απορρόφησε σαν επόμενο γεγονός.
Πέντε χρόνια πριν, πήρε την απόφαση να αφήσει τη ζωή του στην Αθήνα και να μείνει μόνιμα στη Σύρο. Μια μεγάλη αλλαγή που, ωστόσο, συνέβαλε στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Επέλεξα ένα νησί σαν τη Σύρο κυρίως για το μοναδικό του τοπίο. Επηρεάζομαι έντονα από το ξερό τοπίο, από τα βράχια, τη θάλασσα και τον ουρανό».

Info: Η έκθεση "Movink" παρουσιάζεται έως τις 22 Ιουνίου στο Volume R (Παπαρηγοπούλου 24, Θεσσαλονίκη)