fbpixel

Search icon
Search
Κραυγή δικαιοσύνης από τον George Clooney για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
PEOPLE & MOMENTS

Κραυγή δικαιοσύνης από τον George Clooney για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η νέα παρέμβαση του ηθοποιού που κάνει τον γύρο του διαδικτύου


Με μια νέα ηχηρή δήλωση, ο βραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης George Clooney έρχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. «Θα επιστρέψουν. Ξέρω ότι θα γίνει», δήλωσε με βεβαιότητα, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την ξεκάθαρη υποστήριξή του στον αγώνα της χώρας μας για την επανένωση των Μαρμάρων. 

Η σχέση του Clooney με την υπόθεση πάει χρόνια πίσω

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο ηθοποιός ασχολείται με αυτό το θέμα. Η πρώτη δημόσια παρέμβαση του George Clooney πραγματοποιήθηκε το 2014, κατά τη διάρκεια της προώθησης της ταινίας "The Monuments Men". Όταν ρωτήθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο, ο διάσημος ηθοποιός απάντησε ότι θα ήταν σωστό τα Γλυπτά να επιστραφούν στο πραγματικό τους σπίτι. Η δήλωσή του είχε αντίκτυπο διεθνώς και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία, με τον τότε δήμαρχο του Λονδίνου, Boris Johnson, να τον κατηγορεί ότι «μιλάει σαν ναζιστής προπαγανδιστής». Ο Clooney απάντησε πίσω με ψυχραιμία και χιούμορ χαρακτηρίζοντας εκείνα τα σχόλια «υπερβολές ποτισμένες με μερικά ουίσκι», επιμένοντας πως η επιστροφή των Γλυπτών αποτελεί ηθικό ζήτημα. 

shutterstock-443007352.jpg
Photo: Shutterstock
«Tα Μάρμαρα θα επιστρέψουν, το ξέρω. Με τη σύζυγό μου εργαζόμαστε να γυρίσουν στην Ελλάδα. Θα συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις μέχρι να το πετύχουμε. Δεν χωράει αμφιβολία για αυτό». - George Clooney

Πίσω από τις δηλώσεις του Clooney υπήρχε και ένα βαθύτερο προσωπικό ενδιαφέρον, καθώς η σύζυγός του Amal Clooney, είναι διακεκριμένη δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από το 2011 είχε εμπλακεί ενεργά στη νομική πλευρά της υπόθεσης. Είχε προσκληθεί μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση για να παράσχει νομικές συμβουλές ως προς τις δυνατότητες διεκδίκησης των Γλυπτών μέσω διεθνών θεσμών και δικαστηρίων. Ο ίδιος ο Clooney δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό έπαιξε ρόλο στο δέσιμο του ζευγαριού, καθώς ήταν από τα πρώτα θέματα στα οποία συνεργάστηκαν. 

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της υπόθεσης 

shutterstock-729119248.jpg
Photo: Shutterstock

Σε μία από τις πλέον ξεκάθαρες και ισχυρές τοποθετήσεις του για το θέμα, ο George Clonney, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» δήλωσε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν και ότι είναι θέμα χρόνου και δικαιοσύνης. Προχωρώντας ακόμη βαθύτερα, ο Clooney χαρακτήρισε την υπόθεση ως προσωπική και οικογενειακή, τονίζοντας το ρόλο που παίζει το ζήτημα στην κοινή πορεία του με τη σύζυγό του. Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα συνεχίσει να πιέζει, δημόσια και ιδιωτικά, μέχρι να πετύχει την επανένωση των Μαρμάρων, καθώς για τον ίδιο δεν πρόκειται για μία περιστασιακή ενασχόληση, αλλά μία διαρκή δέσμευση. 

Aπό την Ακρόπολη στο Βρετανικό Μουσείο 

norris-parthenonmarbles-1.webp
Photo: The Art Insider

Γυρνάμε πίσω στον χρόνο, στις αρχές του 19ου αιώνα, που o Thomas Bruce, πρέσβης της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του στην Αθήνα και με αμφιλεγόμενη άδεια από τις οθωμανικές αρχές προχώρησε στην αφαίρεση μεγάλου μέρους των Γλυπτών. Από το 1801 έως το 1812, τα Γλυπτά μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο και τελικά αγοράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία τα παρέδωσε στη συνέχεια στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται έως σήμερα.

H Ελλάδα ήδη από τον 19ο αιώνα και ιδιαίτερα από το 1980 και μετά, με την εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη, έχει διατυπώσει επανειλημμένα το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών. Η ελληνική θέση σε αυτό το ζήτημα είναι αρκετά ξεκάθαρη καθώς βασίζεται σε ηθικά και ιστορικά επιχειρήματα και στο γεγονός ότι το αναβαθμισμένο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί πλέον να φιλοξενήσει επάξια τα Μάρμαρα αυτά. Το ζήτημα έχει λάβει διαστάσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς αφορά τις αρχές της πολιτιστικής δικαιοσύνης και της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί όπως η UNESCO, καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην ελληνική διεκδίκηση. Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ η αλλαγή πολιτικής σκηνής στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ανάληψη εξουσίας από τον Keir Starmer, ανοίγει ένα νέο παράθυρο διαλόγου.

Main Image: Shutterstock