fbpixel

Search icon
Search
Η σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Αλεξία Χατζηπαρασίδου, επιβεβαιώνει πως η θέληση για τη μητρότητα μπορεί να καταρρίψει τα πάντα
LIFE & CAREER

Η σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Αλεξία Χατζηπαρασίδου, επιβεβαιώνει πως η θέληση για τη μητρότητα μπορεί να καταρρίψει τα πάντα

Η Συνιδρύτρια και διευθυντικό στέλεχος της Embryolab Fertility Clinic μάς μιλά λίγο μετά την έκδοση ενός βιβλίο που μας συγκίνησε και μιας πρωτοβουλίας που αξίζει να ακουστεί


Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να σημαίνει για τις γυναίκες οι λέξεις «εγκυμοσύνη» και «μητρότητα»; Η αλήθεια είναι πως σκέφτομαι μέρες ποιος είναι ο ορισμός που θα μπορούσα να δώσω σε αυτές τις έννοιες. Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούμε αμέσως όλα τα συναισθήματα και τις ερμηνείες που έχουν θετικό πρόσημο, υπάρχουν και εκείνες οι γυναίκες για τις οποίες, οι δύο πιο γλυκές λέξεις στον κόσμο συνεπάγονται με την προσπάθεια, την αγωνία, τον κόπο, τη μάχη, την πίστη και τη θέληση. 

Δυστυχώς, ο δρόμος για την απόκτηση ενός παιδιού δεν είναι για όλες τις γυναίκες στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπάρχουν εκείνες που είτε δυσκολεύονται λόγω διάφορων παραγόντων να αποκτήσουν ένα παιδί αλλά και εκείνες που επιθυμούν να έχουν την μελλοντική επιλογή σ' αυτήν τη διαδικασία. Και εδώ, σε όλα τα παραπάνω, είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η επιστήμη και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. 

«Η Γεμάτη Αυγόθηκη»: Μια σπουδαία πρωτοβουλία

Μία σημαντική πρωτοβουλία, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, έγινε από την ομάδα της Embryolab και τη συγγραφέα Σύρμω Μιχαήλ και ακούει στο όνομα, «Η Γεμάτη Αυγοθήκη». Πρόκειται για ένα βιβλίο, με πρωταγωνίστρια την Αμέλια τη Χήνα, η οποία αποφάσισε να κάνει αυγά όμως συνάντησε ένα απρόσμενο εμπόδιο. Τα αυγά δεν ερχόταν. Μετά την άρνηση και τον θυμό, η Αμέλια θα ψάξει να βρει λύσεις στο πρόβλημά της και η αναζήτησή της αυτή θα την οδηγήσει στη Γεμάτη Αυγοθήκη. Εκεί θα συναντήσει μάγους, τζίνια και ξωτικά και θα ανακαλύψει τη δύναμη της επιστήμης όταν αυτή συναντιέται με το πρόσφορο έδαφος της θέλησης και της πίστης.

embryolab.png

Λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου και αφού μας ενθουσίασε το concept του, συνομιλήσαμε με την Αλεξία Χατζηπαρασίδου, συνιδρύτρια και διευθυντικό στέλεχος της Embryolab Fertility Clinic, που με την επιστήμη της έχει συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων από 15.000 οικογενειών. 

Η ίδια εστίασε στην ηρωίδα του παραμυθιού, με την οποία δεν είναι λίγες οι γυναίκες που μπορεί να ταυτιστούν, για την εξέλιξη της επιστήμης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και για το «θαύμα» που είναι ικανή, πλέον, αυτή να φέρει.

Τι σημαίνει για εσάς μια «γεμάτη αυγοθήκη»;

Η «γεμάτη αυγοθήκη» είναι για μένα σύμβολο ελπίδας και δύναμης. Στο πρόσωπο της Αμέλιας, της ηρωίδας του παραμυθιού, βλέπω κάθε γυναίκα που ονειρεύεται να γίνει μητέρα και είτε δεν μπορεί, είτε οι συνθήκες της ζωής δεν της το επιτρέπουν. Η συγγραφέας, κ. Συρμώ Μιχαήλ, μέσα από την Αμέλια, καταφέρνει να μιλήσει με αλήθεια και τρυφερότητα για δύσκολα θέματα. Είναι βαθιά συγκινητικό το πόσο εμπιστεύεται η Αμέλια την επιστήμη όταν κατανοεί τα όριά της, και πόσο αποφασισμένη είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να τα καταφέρει. Αυτός ο συμβολισμός είναι και η δύναμη του βιβλίου.

Ποιο είναι το αίσθημα που σας δημιουργείται κάθε φορά που ανακοινώνετε μία εγκυμοσύνη;

Κάθε φορά είναι μια βαθιά ευλογία. Είναι η στιγμή που όλες οι προσπάθειες, η υπομονή, οι αγωνίες και οι σιωπηλές προσευχές δικαιώνονται. Το θετικό τεστ δεν είναι απλώς μια είδηση· είναι μια νίκη της επιστήμης και της ελπίδας. Είναι μια συγκλονιστική υπενθύμιση ότι η γονεϊκότητα είναι ένας προορισμός γεμάτος αγάπη χωρίς όρια. Έπειτα από 33 χρόνια στον χώρο, η χαρά και η συγκίνηση παραμένουν το ίδιο δυνατές, όπως την πρώτη φορά.

Με τα χρόνια, παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερες γυναίκες μικρότερων ηλικιών προβαίνουν σε μεθόδους της υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης, όπως η κατάψυξη ωαρίων. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η αύξηση;

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα που προσφέρει πλέον η επιστήμη, αλλά και στην καλύτερη ενημέρωση των γυναικών. Οι γυναίκες σήμερα, έχουν πολλαπλούς ρόλους να εκπληρώσουν και κατανοούν, ευτυχώς, ότι η γονιμότητά τους δεν είναι πάντα και σε όλες τις ηλικίες δεδομένη. Όπως η Αμέλια που άκουσε την καρδιά της και αναζήτησε βοήθεια, έτσι και πολλές γυναίκες σήμερα κατανοούν τη σημασία του να φροντίζουν έγκαιρα τη γονιμότητά τους. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι απλώς μια ιατρική πράξη· είναι μια πράξη αυτοφροντίδας, ένα δώρο του σήμερα προς το αύριο, που επιτρέπει στις γυναίκες να ορίσουν μόνες τους τη στιγμή της μητρότητας.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας την πιο συγκινητική στιγμή – μια ιστορία στην καριέρα σας μέχρι σήμερα;

Έχω ζήσει αμέτρητες ιστορίες – καθεμία μοναδική, με το δικό της βάθος και συγκίνηση. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μία, θα ήταν η ιστορία ενός ζευγαριού που είχε ακούσει, τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα, πως δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί. Με επιμονή, πίστη και με τη βοήθεια της επιστήμης, κατάφεραν να κάνουν το «αδύνατο» δυνατό και τελικά έγιναν γονείς!

Τι θα λέγατε σε μία γυναίκα που σκέφτεται να προχωρήσει στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Θα της έλεγα να μην αισθάνεται μόνη. Να εμπιστευτεί την επιστήμη, και όπως η Αμελία, να ζητήσει βοήθεια, να φροντίσει το σώμα και τη ψυχή της, και να πιστέψει ότι θα τα καταφέρει. Γιατί εκεί που η ελπίδα συναντά την επιστήμη γίνονται θαύματα!

0-UMASs.jpeg

Τι πραγματικά σημαίνει η έννοια της «μητρότητας» για όλες τις γυναίκες που αναζητούν τη βοήθειά σας;

Για τις γυναίκες που μας απευθύνονται, όπως και για την Αμέλια, η μητρότητα είναι ένα βαθιά προσωπικό όνειρο. Είναι μια ανάγκη, ένα ένστικτο που συχνά δεν μπορούν να εξηγήσουν, αλλά το νιώθουν έντονα και το αναζητούν. Στην ουσία αναζητούν να ζήσουν τη μητρική αγάπη, μια αγάπη που σε μεταμορφώνει για πάντα. Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει το προνόμιο να βοηθά τις γυναίκες να φτάσουν σε αυτό τον προορισμό και να ζήσουν αυτή τη «μεταμόρφωση».

Μπορείτε να περιγράψετε τρία συναισθήματα που σας γεννά η λέξη «μαμά»;

Αγάπη. Δύναμη. Ευλογία.

Ποιο είναι το μέλλον, κατά τη γνώμη σας, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Το μέλλον της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πρόοδο της επιστήμης, την εξατομικευμένη φροντίδα και – κυρίως – την πρόληψη. Θα δούμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από τη γονιμότητα σε νεαρότερες ηλικίες, περισσότερα διαγνωστικά εργαλεία και, ευτυχώς, λιγότερα ταμπού. Κυρίως όμως, θα δούμε περισσότερα παιδιά στην αγκαλιά ανθρώπων που τα περιμένουν με λαχτάρα.