Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχτεί το καλοκαίρι με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για όλα τα γούστα και για κάθε στιγμή της ημέρας. Η καθημερινότητά μας στην πόλη αποκτά άλλο νόημα και οι παρακάτω προτάσεις γι' αυτήν την εβδομάδα το αποδεικνύουν.
Κρατήστε σημειώσεις!
Δευτέρα
''Άνθρωπος Χωρίς Όνομα'' του Ονόρε Ντε Μπαλζάκ στο Θέατρο Αυλαία

Διαχρονικό το ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας σε πρώτη γραμμή σ’ αυτή την αριστουργηματική του νουβέλα η οποία έχει διασκευαστεί πολλές φορές για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Τι κάνει ένας έντιμος άνθρωπος όταν περιβάλλεται από την ατιμία; Όταν το ήθος του πληγώνεται από τη διαφθορά, την αγριότητα, το ψέμα, την αναλγησία και την αδικία ολόκληρης της κοινωνίας; Όπως απαντάει ο ίδιος "Η δυστυχία έχει τη δύναμη να ενθαρρύνει την ουσία της ύπαρξής μας. Αυξάνει την κακία των μοχθηρών, ενώ μεγεθύνει την καλοσύνη των ενάρετων." Μετάφραση: Δημήτρης Στεφανάκης (εκδόσεις Έναστρον). Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Έρρικα Μπίγιου, Τάσος Τυρογαλάς.
Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Δευτέρα στις 21:00.
Συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Στο πλαίσιο του ‘Έτους Μίκη Θεοδωράκη’, θα πραγματοποιηθεί μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, τη Δευτέρα 26 Μαΐου στις 20:00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Οι ερμηνείες θα αναδείξουν το διαχρονικό έργο του Θεοδωράκη. Η Ρούλα Μανισσάνου και ο ερμηνευτής Αργύρης Μπακιρτζής θα προσφέρουν στο κοινό στιγμές συγκίνησης μέσα από τα τραγούδια του Θεοδωράκη.
Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159), Δευτέρα στις 20:00.
Τρίτη
Ταινία "Oh, Canada"

Ένας Αμερικανός, στα ταραγμένα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ, προκειμένου να αποφύγει την υποχρεωτική θητεία στο στρατό, δραπετεύει στον Καναδά, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα μια στρωμένη ζωή, με οικογένεια και λαμπρές επαγγελματικές προοπτικές. Εκεί κάνει καριέρα ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Πλέον πολλά χρόνια μετά βρίσκεται άρρωστος σε τελικό στάδιο καρκίνου, και επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει για να δώσει μια μεγάλη συνέντευξη σε πρώην συνεργάτες του, και να εξομολογηθεί την δική του αλήθεια. Σκηνοθεσία: Paul Schrader. Σενάριο: Russell Banks, Paul Schrader. Πρωταγωνιστούν: Richard Gere, Uma Thurman, Jacob Elordi.
Info: Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ Αίθ. 6 (Tσιμισκή 43), Τρίτη στις 20:30.
Άρις Γεωργίου έκθεση "Homo Ludens Αναδρομή 1974–2024"

Η έκθεση του Άρι Γεωργίου "Homo Ludens Αναδρομή 1974–2024" στοχεύει στην παρουσίαση του εικαστικού του έργου, το οποίο περιλαμβάνει ζωγραφική, εικαστική φωτογραφία, ασαμπλάζ και κατασκευές, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα. Οι αναζητήσεις του γύρω από τα όρια του φωτογραφικού μέσου, η παιγνιώδης και πειραματική του διάθεση, καθώς και η μελέτη του γύρω από τη σύνθεση, το σχέδιο, την ύλη και το χρώμα αναδεικνύονται μέσα από πέντε θεματικούς άξονες: από τους πρώτους πειραματισμούς την περίοδο των σπουδών του στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Μονπελιέ και τη συμμετοχή του με φωτογραφικές συνθέσεις στη Μπιενάλε του Παρισιού το 1982, μέχρι τα έργα από την προσωπική του συλλογή και τις συνεργασίες με συγγραφείς και μουσικούς σε Ελλάδα και Γαλλία.
Info: Αρχοντικό Αχμέτ Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας 105), Τρίτη 10:00 - 17:00.
Τετάρτη
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης "Βραδιά Μότσαρτ"

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή από τους "Γάμους του Φίγκαρο", το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Ρε μείζονα KV218 και τη Συμφωνία αρ. 41 "του Διός" KV 543. Στη μουσική διεύθυνση βρίσκεται ο αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης. Σολίστ της βραδιάς είναι ο βιολονίστας Ανδρέας Κερκέζος, ο οποίος έχει σημαντικές σπουδές και εμφανίσεις σε αίθουσες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, καθώς και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τετάρτη στις 20:30.
Έκθεση: SPECTre 5. Εικαστική προσέγγιση της σύγχρονης Γαλλίας

Εικαστική έκθεση του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας. Η έκθεση περιλαμβάνει ψηφιακά και αναλογικά κολάζ, video art, κεραμικά, σχέδια, χαρακτικά, κατασκευές, εγκαταστάσεις καθώς και σύγχρονες προτάσεις ζωγραφικής, όλα έργα φοιτητών του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής. Ο τίτλος της έκθεσης είναι "SPECTre 5. Εικαστική προσέγγιση της σύγχρονης Γαλλίας" και παρουσιάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης έως τις 23 Ιουνίου 2025. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της δράσης "100 χρόνια προσφοράς: Η Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ".
Info: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α), 18:00 - 21:00.
Πέμπτη
''Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα'' στο Θέατρο Αυλαία

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Κωνσταντίνου Ντέλλα, αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση της σύνδεσης της μαγείας με τη μαγειρική ως γυναικείος μυστικός κώδικας της περιοχής της Θεσσαλίας. Στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες παρέμειναν στο περιθώριο χωρίς να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών. Πέρα από τις υπόλοιπες εργασίες, με τις οποίες συνέβαλαν στην οικονομική παραγωγή της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες, είχαν και την ευθύνη της τροφοδότησης των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν ένα μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας, των "πρακτικών", του ξεματιάσματος και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι. Στη Θεσσαλία, η παράδοση θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο κατέβασμα του φεγγαριού. Τρεις νεαροί ηθοποιοί προσεγγίζουν σκηνικά το γυναικείο σώμα, όπως έχει καταγραφεί στο δικό τους σώμα, μέσα από τις αναφορές στις δικές τους γιαγιάδες. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, δηλαδή τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, και έχοντας ως αφετηρία τα στάδια της δημιουργίας της πίτας, αφηγούνται ιστορίες από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκανού, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και έρευνας, από παραδοσιακά τραγούδια και συνεντεύξεις γυναικών έως ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα. Δραματουργία - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας. Παίζουν: Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος, Μιχάλης Αναγνώστου.
Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Πέμπτη στις 21:00.
Χρήστος Κεχαγιόγλου - Έκθεση "Dialogues in Paint / 12 Διάσημα Μοντέλα"

Η Γκαλερί Μεταμόρφωση φιλοξενεί τη νέα ατομική έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού Χρήστου Κεχαγιόγλου, με τίτλο “Dialogues in Paint / 12 Διάσημα Μοντέλα”. Πρόκειται για μια ενότητα δώδεκα νέων έργων, όπου ο καλλιτέχνης προσεγγίζει με ευαισθησία και φαντασία την ιστορία της τέχνης, δημιουργώντας εικονικούς διαλόγους με εμβληματικές μορφές και διάσημους πίνακες του παρελθόντος. Σε κάθε έργο, ένα "διάσημο μοντέλο" από την ιστορία της ζωγραφικής επανεμφανίζεται μέσα στον εικαστικό κόσμο του Κεχαγιόγλου: από τη Mona Lisa του Leonardo da Vinci και την Frida Kahlo, έως τη Jeanne Hébuterne του Modigliani και τη Simonetta Vespucci του Botticelli. Ο Κεχαγιόγλου ενσωματώνει χαρακτηριστικά αυτών των μορφών και των καλλιτεχνικών τους κόσμων στα τοπία και τις συνθέσεις του, δημιουργώντας έναν διάλογο πέρα από τον χρόνο – ένα παιχνίδι ανάμεσα στο οικείο και στο καινούργιο, στο παρελθόν και το παρόν. Η έκθεση εξερευνά τη σχέση του σύγχρονου καλλιτέχνη με τις μορφές που τον εμπνέουν. Μέσα από χρώματα, σχήματα και μορφές, τα 12 "μοντέλα" αποκτούν νέα υπόσταση, νέους ρόλους, και μια σύγχρονη φωνή - μεταμορφωμένα μέσα στο προσωπικό, ποιητικό τοπίο του Κεχαγιόγλου.
Info: Εγκαίνια την Πέμπτη στις 19:00.
Παρασκευή & Σαββατοκύριακο
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης "100 Χρόνια από τον θάνατο του Μορίτς Μοσκόφσκι"

Ο Μορίτς Μοσκόφσκι ήταν ένας Γερμανο-Πολωνός συνθέτης και πιανίστας, για τον οποίο ο Ιγκνάτσι Γιαν Παντερέφσκι ανέφερε ότι "μετά τον Σοπέν, καταλαβαίνει καλύτερα πώς να γράφει για πιάνο και η γραφή του περιλαμβάνει όλη τη γκάμα της τεχνικής του πιάνου". Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια από τον θάνατό του με το ρομαντικό 2ο Κοντσέρτο του για πιάνο, που ερμηνεύεται από τη διάσημη Ρουμάνα σολίστ Aurelia Visovan. Το πρόγραμμα συμπληρώνει η δυναμική Τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, που ασχολείται με το θέμα της Μοίρας ως σκοτεινής δύναμης, η οποία εμποδίζει την ευτυχία και επιτρέπει μόνο προσωρινές χαρές, καλώντας μας να την αντιμετωπίσουμε με ζήλο.
Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Παρασκευή στις 20:30.
Φοίβος Δεληβοριάς - "Χάρτης" στη Μονή Λαζαριστών
Ο Φοίβος Δεληβοριάς, μετά από μια χειμερινή περιοδεία, ξεκινά στις 30 Μαΐου την καλοκαιρινή του παράσταση "Χάρτης" από τη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη συναυλία είναι αφιερωμένη στα 30 χρόνια της Μέριμνας και στο έργο της. Η συναυλία θα στηρίξει οικονομικά το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος της Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να επιλέξουν το φιλανθρωπικό εισιτήριο.
Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Παρασκευή στις 20:30.
"Κόντρα στην Πρόοδο - ένα πεδίο μνήμης" του Εστέβ Σολέρ στο Artbox Fargani Theater

Η Ομάδα Θεάτρου Dulcinea παρουσιάζει το έργο του Ισπανού συγγραφέα Εστέβ Σολέρ "Κόντρα στην Πρόοδο - ένα πεδίο μνήμης", σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και διασκευή Ιωάννας Κανελλοπούλου και Άννας-Μαρίας Ιακώβου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Άννα-Μαρία Ιακώβου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Καπετάνιος, Μάρω Καραγεώργου, Κατερίνα Συναπίδου, Κώστας Χατζηγεωργίου.
Info: Artbox Fargani Theater (Αγίου Παντελεήμονος 10), Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15.
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη από τις 31 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με καινοτόμες προτάσεις της διεθνούς θεατρικής σκηνής. Φέτος, η πόλη θα φιλοξενήσει παραγωγές από την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λίβανο, τη Νότια Αφρική και την Ουρουγουάη. Το θέατρο καλείται να προσαρμοστεί στη νέα εποχή, δίνοντας έμφαση στις ρωγμές των κυρίαρχων αφηγημάτων και δημιουργώντας νέους τρόπους συνύπαρξης. Καλλιτέχνες φέρνουν τις προσωπικές τους εμπειρίες για να νοηματοδοτήσουν διαφορετικές πραγματικότητες σε έναν κόσμο αντιθέσεων.
Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2), Σάββατο στις 20:00 και στις 21:00 (A Thousand Daemons), Κυριακή στις 21:00 (Offering for a Monster).