Ακολουθώντας το αστείρευτο όραμά του στην αρχιτεκτονική και πιστός στην προσπάθειά του να ανακαλύπτει διαρκώς νέες δημιουργικές διεξόδους, ο Μηνάς Κοσμίδης ίδρυσε στο κέντρο της πόλης το νέο του γραφείο και παράλληλα παρουσίασε το νέο του project ΜΚ5 Projects, που φιλοδοξεί να αποτελέσει κάτι περισσότερο από έναν χώρο εργασίας. Πρόκειται για ένα σημείο ζωντανής αλληλεπίδρασης, όπου η ενέργεια της πόλης γίνεται πηγή έμπνευσης. «Η απόφαση να έρθουμε downtown ήταν σχεδόν αναπόφευκτη· πέρα από τους πρακτικούς λόγους της μετακίνησης, θέλαμε να βρισκόμαστε μέσα στον παλμό, να αντιλαμβανόμαστε τις κινήσεις, τις αλλαγές. Η πόλη δεν είναι στατική, εξελίσσεται, και μαζί της εξελίσσεται και η σκέψη μας, η δημιουργικότητα, οι ιδέες μας. Το αστικό τοπίο, με την πολυπλοκότητα και τη δυναμική του, ενισχύει τις συνεργασίες, τις νέες προκλήσεις και ανοίγει διαφορετικές προοπτικές», λέει ο ίδιος.

Τι ακριβώς είναι το MK5 Projects; Πώς ξεκίνησε η ιδέα του και σε τι αποσκοπεί; Πρόκειται για μια παράλληλη δράση των Minas Kosmidis Architects. Αποτελεί έναν χώρο έκφρασης, ανταλλαγής, έμπνευσης και δημιουργίας, στοχεύοντας στην τέρψη. Επιζητώντας τη διαμόρφωση μιας ολιστικής εμπειρίας που διεγείρει όλες τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, η ομάδα ενεργοποιείται και επεκτείνεται μέσα από νέες συνέργειες για την υλοποίηση δημιουργικών και προσωπικών projects. Η αλληλεπίδραση βασίζεται σε δίπολα που ισορροπούν ανάμεσα στην αισθητική και την Τέχνη, την έμπνευση και τη δημιουργία, την ομαδικότητα και τη συνέργεια, την τέρψη και τη διέγερση, το παιχνίδι και το ταξίδι. Ό,τι μας εμπνέει μάς ενώνει με συνδημιουργία, έμπνευση, πειραματισμό και συνεργασία.
Μηνά και Θανάση, με ποιον τρόπο συνεργάζεστε;
Μ.Κ.: Η πρώτη συνέργεια στο πλαίσιο του ΜΚ5 πραγματοποιήθηκε με τον Θανάση, που συνομίλησε μαζί μου σχεδιάζοντας τις «Ιστορίες της Πόλης» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Τα έργα «απλώθηκαν» σε μπουγάδα πάνω από τη Μορκεντάου κατά τη διάρκεια του διημέρου που διήρκησε το ‟Open House 2024”. Αυτή η ιδέα της εικαστικής μπουγάδας, που συμβολίζει και την ένωση της πόλης με τους καλλιτέχνες και δημιουργούς της, έχει και συνέχεια, καθώς τα πανιά που φιλοτεχνήσαμε έχουν πλέον κοπεί σε επιμέρους τμήματα, τα οποία θα εκτεθούν προσεχώς ως έργα Τέχνης στην gallery Lola Nikolaou και τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Θ.Δ.: Βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα την πρόκληση να συνδεθώ με κάτι ξένο ως έννοια σε σχέση με τη δουλειά μου: μια μπουγάδα. Όμως, από τη στιγμή που ξεκίνησε να προστίθεται χρώμα στο λευκό των σεντονιών, πολύ φυσικά και αβίαστα δημιουργήθηκαν περισσότερες συνδέσεις από όσες θα μπορούσα προηγουμένως να φανταστώ.

Πώς συνδέονται Αρχιτεκτονική και Τέχνη, και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους στην πόλη μας; Μ.Κ..: Η Αρχιτεκτονική και η Τέχνη δε συνδέονται απλώς, η μία έννοια εμπεριέχει την άλλη. Η Αρχιτεκτονική μορφοποιεί το υλικό, η Τέχνη το νοηματοδοτεί. Όταν αυτά τα δύο συνυπάρχουν, η πόλη μεταμορφώνεται από έναν απλό, λειτουργικό τόπο σε έναν ζωντανό καμβά εμπειριών, αισθήσεων και πολιτισμού έναν οργανισμό που αναπνέει, εξελίσσεται και εμπνέει.
Τι να περιμένουμε από το MK5 projects στη συνέχεια;
Μ.Κ.: Εκτός του ‟Open Office” -παράλληλη δράση του ‟Open House Athens”-, στις 3 και 4 Απριλίου, το επόμενο project του ΜΚ5 είναι ο σχεδιασμός ενός αντικειμένου σε συνεργασία με τον εικαστικό Δημήτρη Τάταρη, έπειτα από πρόσκληση του οργανισμού Creaid. Ταυτόχρονα μια σειρά από coffee tables σε συνεργασία με την εταιρία AL2 παρουσιάζονται στο Salone del Mobile στο Μιλάνο τον Απρίλιο.
Συνέντευξη Σταυρούλα Κλειδαριά
Φωτογραφία Aylo Studio
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025