Πριν από μερικά λεπτά ακούστηκε το επίσημο Habemus Papam από το μπαλκόνι της Καπέλα Σιξτίνα. Ο επικεφαλής των Καρδιναλίων ανακοίνωσε πως ο Ρόμπερτ Πρέβοστ από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ο νέος Ποντίφικας. Το όνομα που επέλεξε είναι το Λέων 14ος. Με βαθιά συγκίνηση ο Πρεβόστ χαιρέτησε για πρώτη φορά ως Ποντίφικας τα πλήθη που ζητωκραύγασαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
«Ειρήνη σε όλους σας. Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του αναστημένου Χριστού. Θα ήθελα να δώσω έναν χαιρετισμό ειρήνης για να φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλους σας, όπου κι αν βρίσκεστε. Είθε ειρήνη σε εσάς», ήταν τα πρώτα λόγια του.
Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Πρεβόστ;

Ο Πάπας Λέων ο 14ος, ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ, χειροτονήθηκε από τον πάπα Φραγκίσκο το 2023, ο οπίος τον έφερε στο Βατικανό για να υπηρετήσει ως ο ισχυρός επικεφαλής του γραφείου που εξετάζει τους διορισμούς επισκόπων από όλο τον κόσμο, ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα στην Καθολική Εκκλησία. Ως αποτέλεσμα, ο Πρέβοστ έχει μια εξέχουσα θέση στο κονκλάβιο που λίγοι άλλοι καρδινάλιοι έχουν. Ο Πρέβοστ, γεννήθηκε στο Σικάγο και είναι αμερικανικής και Περουβιανήγς καταγωγής. Έχει περάσει την περισσότερη θητεία του στο Περού και ήταν πολύ κοντά στον εκπλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ήταν αυτός που τον έφερε στο Βατικανό. Χαρακτηρίζεται ως μετριοπαθής όλα αυτά τα χρόνια και γνωρίζει πολύ καλά το εσωτερικό της εκκλησίας.
Το όνομα «Λέων» έχει μακρά ιστορία στο παπικό αξίωμα, καθώς έχει επιλεγεί από δεκατρείς προκατόχους, με τελευταίο τον Πάπα Λέοντα ΙΓ΄, που υπηρέτησε από το 1878 έως το 1903. Ο συγκεκριμένος Πάπας έγινε ιδιαίτερα γνωστός για την εγκύκλιό του Rerum Novarum.

Tο κείμενο αυτό, το οποίο εκδόθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, καταπιανόταν με τις συνθήκες των εργαζομένων την περίοδο της εκβιομηχάνισης. Έθετε το θεμέλιο για μια καθολική προσέγγιση στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της εποχής, επισημαίνοντας τις αδικίες του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού, ενώ παράλληλα εξέφραζε επιφυλάξεις απέναντι στον τότε σοσιαλισμό, τονίζοντας τον κίνδυνο που έφερε για τη θρησκεία και τη σταθερότητα.
Η αναβίωση του ονόματος «Λέων» από έναν νέο Πάπα μπορεί να ερμηνευτεί ως σήμα επιστροφής στις ρίζες της Καθολικής παράδοσης και ενίσχυσης της φωνής της Εκκλησίας στα κοινωνικά θέματα της σύγχρονης εποχής.
Το χρονικό της εκλογής
Η αγωνία χιλιάδων πιστών σε όλο τον κόσμο έλαβε τέλος λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδος, όταν ο λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα επιβεβαίωσε την εκλογή του νέου Πάπα. Η διαδικασία του κονκλαβίου ολοκληρώθηκε με την τέταρτη ψηφοφορία, με τον νέο Ποντίφικα να είναι γεγονός μετά την τρίτη ψηφοφορία της ημέρας και συνολικά τέταρτη από την έναρξη της διαδικασίας εχθές το απόγευμα. Οι χιλιάδες πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ πολλοί δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους από τη συγκίνηση.
Μοναδικές στιγμές στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Η ατμόσφαιρα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν πανηγυρική, με περίπου 50.000 ανθρώπους να συμμετέχουν στην ιστορική αυτή στιγμή της εκλογής του νέου Πάπα. Οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου ήχησαν χαρμόσυνα, στέλνοντας το μήνυμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και της εκλογής του νέου πνευματικού ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το πλήθος, συγκινημένο και γεμάτο ελπίδα, εκδήλωσε τη χαρά του με ζητωκραυγές και προσευχές, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από συναισθηματική φόρτιση.
Η αστυνομία του Βατικανού είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση της μεγάλης συγκέντρωσης, διασφαλίζοντας την τάξη και την ασφάλεια, χωρίς να αναφερθούν προβλήματα.
Τα επόμενα βήματα και όσα μοιράστηκε ο ίδιος

Από την εμφάνιση του λευκού καπνού και έπειτα, όλα κινούνται σε γοργούς ρυθμούς. Ο νέος Πάπας οδηγήθηκε στον μικρό χώρο δίπλα από την Καπέλα Σιξτίνα, γνωστή και ως «Αίθουσα των Δακρύων», όπου φόρεσε για πρώτη φορά τα λευκά παπικά άμφια.
Ο νέος Πάπας εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του Βατικανού και απηύθυνε το πρώτο του μήνυμα, στο οποίο εξέφρασε την επιθυμία του για ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Μιλώντας στα ιταλικά, ο 69χρονος Ποντίφικας κάλεσε για μια παγκόσμια ειρήνη απαλλαγμένη από τη βία και τα όπλα. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς, δήλωσε: «Ειρήνη σε όλους σας. Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του αναστημένου Χριστού. Θα ήθελα να δώσω έναν χαιρετισμό ειρήνης για να φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλους σας, όπου κι αν βρίσκεστε. Είθε ειρήνη σε εσάς».

Στην ομιλία του εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον προκάτοχό του, Πάπα Φραγκίσκο, καθώς και στους καρδιναλίους που τον εμπιστεύτηκαν. Τόνισε ότι η ειρήνη πρέπει να έρθει χωρίς φόβο και ότι η αλλαγή είναι εφικτή όταν προχωρούμε όλοι μαζί. Έδωσε έμφαση στον ρόλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, την οποία χαρακτήρισε κοινότητα αποστολής και διαλόγου, με βασικό της στόχο την ειρήνη.
«Μπορούμε όλοι να περπατήσουμε μαζί προς την πατρίδα που ο Θεός έχει ετοιμάσει για εμάς. Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης», μοιράστηκε στο πρώτου μήνυμα ο πάπας Λέων ΙΔ'.
Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ανέφερε: «Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε. Ευχαριστώ όλους τους καρδινάλιους που με επέλεξαν για να περπατήσουμε μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε, ως γυναίκες και άνδρες του Ιησού και να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο με όραμα. Είμαι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος είπε "μαζί σας είμαι χριστιανός και για σας επίσκοπος".»

Και συνέχισε: «Μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί προς την πατρίδα για την οποία μας προετοίμασε ο Θεός. Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης: Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, σαν αυτή την πλατεία, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη. Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία η οποία αναζητά πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν. Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Και ζητάμε να μας ευλογήσει η Παρθένος».
Οι ευχές για την εκλογή του
Ο δήμαρχος του Σικάγο, Μπράντον Τζόνσον, έγραψε στα social media: «Κάθε "ντόπα", συμπεριλαμβανομένου του Πάπα, προέρχονται από το Σικάγο! Συγχαρητήρια στον πρώτο Αμερικανό Πάπα Λέοντα ΙΔ΄! Ελπίζουμε να σας καλωσορίσουμε σύντομα πίσω στην πατρίδα σας».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μοιράστηκε: «Ελπίζουμε στη συνεχή ηθική και πνευματική υποστήριξη του Βατικανού στις προσπάθειες της Ουκρανίας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης».
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σειρά του δήλωσε: «Συγχαρητήρια στον Καρδινάλιο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, ο οποίος μόλις χρίστηκε Πάπας», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του. «Είναι μεγάλη τιμή να συνειδητοποιούμε ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός πάπας. Τι ενθουσιασμός και τι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας. Ανυπομονώ να συναντήσω τον Πάπα Λέων ΙΔ'. Θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή!».