Το έχει βιώσει από όλα τα μετερίζια: της τουρίστριας, της ταξιδιώτισσας, της δημοσιογράφου ταξιδιών με το «Ταξιδεύοντας», της σχεδιάστριας ταξιδιών μέσω της ιστοσελίδας “Travels By Travelers”, αλλά και τελευταία, από τη θέση της συμβούλου Tουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έτσι, είναι διαρκώς σε μία συνεχή ‒σωματική και ψυχική‒ μετακίνηση ‒ κάτι που, χωρίς αμφιβολία, απολαμβάνει στον μέγιστο βαθμό.
«Έχοντας ταξιδέψει αρκετά, νομίζω ότι πλέον επιθυμώ να ολοκληρώσω όσο μπορώ το παζλ. Να συμπληρώσω τα κενά μου. Περισσότερο πολιτισμικά, παρά γεωγραφικά».
Υπάρχουν τάσεις στα ταξίδια; Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα νέα trends που διαμορφώνουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε; Αναμφίβολα, υπάρχουν τάσεις στα ταξίδια, και μάλιστα αντικρουόμενες. Από τη μία, οι ταξιδιώτες του 2025 αναζητούν τις περίφημες «αυθεντικές εμπειρίες», ταξίδια με συνείδηση, σύνδεση με τον τόπο, βιώσιμες πρακτικές και ταξίδια με σκοπό ‒ είτε πρόκειται για ευεξία (retreats), είτε για digital detox, είτε για πολιτιστική εμβάθυνση. Από την άλλη, τα social media ‒και κυρίως το Instagram και το TikTok‒ συνεχίζουν να καθοδηγούν μαζικά τις επιλογές μας, δημιουργώντας hotspots που γίνονται για λίγο viral. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που οργανώνουμε ταξίδια, προσφέροντας εξατομικευμένες προτάσεις. Την ίδια στιγμή, κερδίζουν έδαφος και τα μικρά, κοντινά ταξίδια, καθώς οι ταξιδιώτες επιδιώκουν περισσότερες αλλά μικρότερες αποδράσεις. Τελικά, ταξιδεύουμε σε ένα τοπίο γεμάτο αντιφάσεις: ανάμεσα στο βαθύ και το επιφανειακό, στο τοπικό και το παγκόσμιο, στο συνειδητό και το φωτογενές κι αυτό ακριβώς κάνει τη βιομηχανία του τουρισμού να είναι σήμερα τόσο απλωμένη και ενδιαφέρουσα.

Πώς έχει αλλάξει η εμπειρία του ταξιδιού με την κυριαρχία των social media και της τεχνολογίας; Έχει αλλάξει ριζικά. Πλέον, πολλά ταξίδια σχεδιάζονται με οδηγό το Instagram ή το TikTok ‒ οι εικόνες προηγούνται της επιθυμίας, και συχνά ο προορισμός επιλέγεται με βάση το πόσο καλά «γράφει» στο story. Τα social media λειτουργούν ως νέα ταξιδιωτικά γραφεία, με influencers ‒καλύτερους ή χειρότερους‒ και viral videos να αναδεικνύουν άγνωστους τόπους σε μαζικούς προορισμούς. Παράλληλα, η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει την οργάνωση του ταξιδιού: η τεχνητή νοημοσύνη με ένα καλό prompt προσφέρει εξαιρετικές εξατομικευμένες προτάσεις, από πτήσεις μέχρι διαδρομές, βασισμένες στις προσωπικές μας προτιμήσεις. Η ευκολία, εάν ξέρεις τι ζητάς, είναι τεράστια. Ζούμε τα ταξίδια εν μέρει μέσα από την οθόνη, με το βλέμμα στο «μοίρασμα» αντί στην εμπειρία. Η πρόκληση σήμερα είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη συνδεσιμότητα και την πραγματική σύνδεση με τον κόσμο γύρω μας.
Τι πιστεύετε πως αναζητά πραγματικά ένας ταξιδιώτης σήμερα; Μα φαντάζομαι ότι εξαρτάται από τον ταξιδιώτη. Από τα ενδιαφέροντά του, τη γενιά του, τους ορίζοντές του. Η εύκολη απάντηση θα ήταν η γνωστή καραμέλα «αυθεντικές εμπειρίες», αλλά και πάλι ψέμα είναι. Ένα μεγάλο μέρος αναζητά το προϊόν «αυθεντικές εμπειρίες», όχι το πρωτότυπο. Ας πούμε ότι ο μέσος σημερινός ταξιδιώτης θέλει να ταξιδεύει με συνείδηση, αλλά χωρίς να στερείται τη χαρά της ελαφρότητας. Πάνω απ’ όλα, ψάχνει έναν τρόπο να συνδεθεί με τον κόσμο, με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.

Οι νέες γενιές δείχνουν διαφορετική προσέγγιση στο ταξίδι. Πώς την αξιολογείτε; Οι μελέτες λένε ότι οι νέες γενιές, και ιδιαίτερα οι Gen Z και Millennials, φέρνουν μια διαφορετική, πιο πολύπλευρη, προσέγγιση στο ταξίδι. Δεν τους αρκεί η επίσκεψη σε ένα δημοφιλές αξιοθέατο, αυτό εξάλλου εξαρτάται και από το πορτοφόλι τους, θέλουν να ζήσουν κάτι που θα τους εκφράζει, να μάθουν, να μοιραστούν, να αισθανθούν ότι το ταξίδι τους «λέει» κάτι για τους ίδιους... αλλά να το επικοινωνήσουν κιόλας. Αναζητούν βιωσιμότητα, αυθεντικότητα και πολιτισμική επαφή, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζονται έντονα από τα social media ‒ με το “instagrammability” να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Είναι πιο ευέλικτοι, πιο ψηφιακά εξοικειωμένοι και πιο πρόθυμοι να συνδυάσουν ταξίδι με εργασία (bleisure). Η προσέγγισή τους φαίνεται συχνά στα μάτια μας αντιφατική ‒ανάμεσα στο ουσιαστικό και στο εντυπωσιακό‒, αλλά δείχνει μια γενιά που θέλει να ζει με ένταση, να εξερευνά τον κόσμο με τα δικά της φίλτρα (όποια κι αν είναι αυτά) και να αφήνει ένα προσωπικό αποτύπωμα σε κάθε της διαδρομή.
Πώς θα συμβουλεύατε κάποιον να ζήσει το κάθε ταξίδι του; Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η bucket list των εμπειριών; Και πάλι γενικές απαντήσεις δεν υπάρχουν. Εξαρτάται από το πού πας, γιατί πας. Πάντως θα έλεγα ότι πάντα βοηθάει όταν πατάς σε ένα νέο μέρος να γνωρίζεις τα βασικά και να ξεφορτωθείς τις αποσκευές με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Διαφορετικά, δεν καταλαβαίνω τον λόγο της μετακίνησης και της ταλαιπωρίας.
Υπάρχουν μέρη που νιώθετε ότι δεν πρέπει πια να επισκεπτόμαστε; Το ταξίδι είναι διδακτικό, όποιος κι αν είναι ο προορισμός και οι λαοί δεν ευθύνονται για τις πολιτικές των κυβερνήσεών τους. Άρα, ας πάμε όπου μας επιτρέπεται ασφαλώς να πάμε.
Αν μπορούσατε να ξανακάνετε ένα από τα ταξίδια σας, ποιο θα επιλέγατε και γιατί; Έβλεπα αυτές τις μέρες τη σειρά «Καμπούλ», που μάλιστα έχει γυριστεί στην Αθήνα και τα περίχωρά της, και νοστάλγησα τα σκληρά ταξίδια στην ενδοχώρα του Αφγανιστάν. Ένας άλλος κόσμος, ακατανόητος στην κουλτούρα μας, απέραντης ομορφιάς, με πολλά κοινά που απορρέουν από την ίδια τη φύση των ανθρώπων...

Πιστεύετε ότι η έννοια του «ταξιδιού» θα αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια; Ναι, πιστεύω ότι η έννοια του «ταξιδιού» ήδη αλλάζει και θα συνεχίσει να μεταμορφώνεται ριζικά τα επόμενα χρόνια. Η κλιματική κρίση, η τεχνολογική εξέλιξη, η κοινωνική ευαισθητοποίηση και η ανάγκη για προσωπική εξέλιξη διαμορφώνουν μια νέα ταξιδιωτική συνείδηση. Ίσως το μέλλον του ταξιδιού δε θα βασίζεται τόσο στη μακρινή απόσταση, αλλά στην ποιότητα της εμπειρίας. Τα ταξίδια μπορεί να γίνουν πιο βραχύβια αλλά εντατικά, πιο τοπικά αλλά ουσιαστικά. Η τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει εξατομίκευση, ενώ η ανάγκη για βιωσιμότητα ίσως περιορίσει τις συχνές, ρυπογόνες μετακινήσεις. Ταυτόχρονα, ο τουρισμός θα γίνει λιγότερο «κατανάλωση» και περισσότερο διάλογος με τον κόσμο. Ίσως και από τον καναπέ μας. Δε θα σταματήσουμε να ταξιδεύουμε, αλλά θα το κάνουμε αλλιώς, πιο συνειδητά, πιο επιλεκτικά και, ίσως, πιο ουσιαστικά. Προφανώς όχι όλοι! Οι φωτογενείς προορισμοί θα αποτελούν περισσότερο από ποτέ φόντα στην ανάγκη προσωπικής προβολής με την εμπειρία να υποτάσσεται στην εικόνα...
Τι σημαίνει για εσάς «ταξίδι»; Έχει αλλάξει η σημασία του μέσα σας με τα χρόνια; Το έχω ξαναπεί πολλές φορές και ισχύει ακόμη. Το ταξίδι επιμηκύνει, διευρύνει τον χρόνο που μας έχει χαριστεί, καθώς αυξάνει τον όγκο των αναμνήσεών μας. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να ζήσεις περισσότερο!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2025