Οι ρίζες της Polina Ellis είναι στην αρχαιολογία, μιας και από τα παιδικά της χρόνια πέρασε τα καλοκαίρια της ανασκάπτοντας μαζί με τους γνωστούς αρχαιολόγους και θείους της, Έφη και Γιάννη Σακελλαράκη, τόσο στο γνωστό μινωικό παλάτι των Αρχανών στην Κρήτη, στο νεκροταφείο στο Φουρνί, στα Κύθηρα, στην Εύβοια κ.α. Στη συνέχεια σπούδασε και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης στη Γερμανία σε θέμα που ήταν από την καταπληκτική ανασκαφή του Γιάννη Σακελλαράκη στο Ιδαίο Άντρον της Κρήτης, στο μέρος που γεννήθηκε ο Δίας και κάθε χρόνο πέθαινε και ανασταινόταν. Η Μινωική Κρήτη ειδικά είναι μέσα στο DNA της.
Ζώντας μέσα στα υπέροχα ευρήματα και αναγνωρίζοντας τη δύναμη του κοσμήματος, έχοντας μια έντονη δημιουργική φύση, κάλπαζε μέσα της η ανάγκη να δημιουργήσει και η ίδια, να μεταφέρει όσα έμαθε με έναν δικό της τρόπο. Πάντα ζωγράφιζε -μεγάλος δάσκαλος και πνευματικός πατέρας της ήταν ο Παύλος Σάμιος- , το κόσμημα όμως έναντι της ζωγραφικής που επίσης τη μαγεύει, έχει κάτι το πολυδιάστατο. Τη συγκινούσε πολύ η συνειδητοποίηση ότι γίνεται κομμάτι του σώματός μας, της ψυχής μας. Έτσι τη συνεπήρε. Αντλώντας εμπειρίες διαρκώς με εργαστήρια και κοσμηματοποιούς, που μάθαινε για την τέχνη τους, έφτασε η στιγμή, που παρότι εργαζόταν εντατικά σε δική της δουλειά, της πρότεινε ένας τεχνίτης συνεργασία. Αμέσως είπε «ναι». Το κόσμημα, το ερωτεύτηκε έτσι άναψε η σπίθα και ξεκίνησε δυναμικά στον χώρο. Το ένα έφερε το άλλο. Συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις στο εξωτερικό με τα σημαντικότερα ονόματα σήμερα στον χώρο του fine jewellery, και συνεργάστηκε με καταπληκτικούς ανθρώπους που την πίστεψαν και προώθησαν το κόσμημά της.
Για την Όλγα Τζίμου, το κυρίαρχο στοιχείο στο έργο της είναι η σκηνοθετημένη φωτογραφία, μέσα από την οποία εξερευνά τις έννοιες του χρόνου, της μνήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας. Η προσέγγισή της συνδυάζει στοιχεία ντοκουμέντου και μυθοπλασίας, δημιουργώντας εικόνες που μοιάζουν με στιγμιότυπα από κινηματογραφικές ταινίες. Με την πάροδο του χρόνου, το έργο της εξελίσσεται ενσωματώνοντας νέα μέσα και τεχνικές, όπως το βίντεο και τις εγκαταστάσεις, διευρύνοντας έτσι τα εκφραστικά μου μέσα και προσφέροντας νέες διαστάσεις στην αφήγηση.

Οι δύο τους συναντιούνται στην ευφάναταση έκθεση "Dezavu" που συνδυάζει κόσμημα και φωτογραφία και θα λειτουργήσει μέχρι τις 10 μαίου στη gallery Artworx στην Κηφισιά της Αθήνας.
Πώς συνδεθήκατε και καταλήξατε στην κοινή σας έκθεση;
Polina: Ο συνδετικός κρίκος είναι η Μαρία Ξανθάκου με την Ιζαμπέλα Frances, που είναι και αγαπημένες μου φίλες αλλά και για πολλά έτη συνεργάτες. Έτσι η εμπειρία της Μαρίας έδειξε ότι με την Όλγα θα ταιριάζαμε πολύ ως καλλιτέχνες. Και πράγματι ταιριάξαμε πολύ.
Όλγα: Πράγματι, από τη Μαρία Ξανθάκος και την κοινή μας επιθυμία να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ φωτογραφίας και κοσμήματος. Μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, ανακαλύψαμε κοινά σημεία έμπνευσης και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια έκθεση που θα συνδυάζει τα έργα μας, προσφέροντας μια πολυδιάστατη εμπειρία στον θεατή.
Τι περιλαμβάνει και ποιος είναι ο συνδετικός σας κρίκος;
Polina: Νομίζω ότι σε κάποια έργα της Όλγας, ειδικά αυτά τα υφαντά που είναι η γυναίκα με το ίσιο χέρι και δε φαίνεται το κεφάλι, αναγεννιέται σε μοντέρνα εκδοχή μια αρχαία κόρη. Σε αυτό το κομμάτι της τέχνης της, που είναι καθαρή και δυναμική και απέριττη νιώθω ότι υπήρξε η σύνδεση.
Όλγα: Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά έργα και κοσμήματα που συνομιλούν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ενιαίο αφηγηματικό σύνολο. Ο συνδετικός μας κρίκος είναι η εξερεύνηση της γυναικείας ταυτότητας και της μνήμης, με τα έργα μας να αντανακλούν διαφορετικές πτυχές αυτών των θεμάτων μέσα από τις δικές μας καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.

Tι θέση έχει η τέχνη στη ζωή σας;
Polina: Πολύ σημαντική. Η τέχνη μας κάνει να συνδεόμαστε με υψηλότερα αισθητικά επίπεδα. H ζωή πρέπει να είναι μια ιεροτελεστία και η τέχνη δίνει έμφαση στο ωραίο αλλά και στο κακό. Εντείνει τα συναισθήματα. Η τέχνη κρύβεται παντού, από το τρόπο που μαγειρεύουμε, που τρώμε, που φυτεύουμε ένα δέντρο. Πρέπει να τα απολαμβάνουμε όλα και η τέχνη μας κάνει ανώτερους.
Όλγα: Η τέχνη είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνομαι, επεξεργάζομαι και εκφράζω τον κόσμο γύρω μου. Μέσα από την τέχνη βρίσκω έμπνευση και σύνδεση με τους άλλους, καθιστώντας την αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μου.
H Polina Ellis συνεχίζει...

Κόσμημα στη σημερινή Ελλάδα. Τι είναι αυτό που σε εμπνέει και πώς το διαχειρίζεσαι;
Το κόσμημα είναι ένα μικρό έργο τέχνης. Αυτό που μας εμπνέει στο κόσμημα είναι όταν αντιμετωπίζεται ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χαίρομαι που έχει εξελιχθεί τόσο το κόσμημα στην Ελλάδα. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι λυπάμαι ταυτόχρονα που βλέπω πόσα πολλά μικρά εργαστήρια και πραγματικούς τεχνίτες-καλλιτέχνες να έχουν «αναγκαστεί» να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να επιβιώσουν. Πιστεύω ότι η «χειροτεχνία» θα πρέπει να υποστηριχθεί γιατί η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι που μας διαφοροποιεί ως Έλληνες.
Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες σου και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Προσωπικά επιμένω σε σχεδιασμό κοσμημάτων που εκφράζουν τη φιλοσοφία μου. Αδιαπραγμάτευτη αξία μου η ποιότητα, η δωρικότητα, ο σεβασμός στην ιστορία μας, στον άνθρωπο, στην αλήθεια μας. Όλα αυτά δημιουργούν τον πυρήνα του brand Polina Ellis. Aκόμη και αν ο τρόπος κατασκευής τους δεν είναι εμπορικά συμφέρον, θέλω να δω το κόσμημά μου όπως εγώ το έχω σκεφτεί ότι λειτουργεί σωστά, ως ένα μικρό έργο τέχνης που αποτυπώνει τις αρχές του brand: η πολυτέλεια κρύβεται στην απλότητα, για αυτό λατρεύω την αρχαϊκή περίοδο, τους δωρικούς κίονες, τις απέριττες γραμμές, τα αρχαία ελληνικά μοτίβα που συναντούμε σε αγγεία πρωτογεωμετρικής ή γεωμετρικής περιόδου, τα κυκλαδικά ειδώλια, τα μινωικά σύμβολα. Δεν είμαστε του «φαίνεσθαι» αλλά του «είμαστε» και δημιουργούμε με την απόλυτη ποιότητα αλλά και με σεμνότητα - hidden luxury. Η ουσία μετράει. Γι' αυτό παρακινώ τον κόσμο να συνδεθεί με τις ρίζες του, με τον εαυτό του για να μπορέσει να νιώσει τη δύναμή του, την ταυτότητά του και να μην χρειάζεται επιφανειακά πλουμίδια για να επιβεβαιώσει την σημασία της ύπαρξης του. Τον μεγαλύτερο πλούτο εμπειριών τον εμπεριέχει μια απλή ίσια γραμμή, για αυτό και τα σχέδια μου είναι αρκετά λιτά. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία της συμμετρίας και της αρμονίας είναι κάτι που καθορίζει το έργο μου. Θέλω να δημιουργείται μια βαθύτερη σύνδεση και ταύτιση με τον συμβολισμό των κοσμημάτων μου. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αυθεντικότητά τους και αυτό νομίζω είναι τελικά η πιο αδιαπραγμάτευτη οδός για την επιτυχία.
Τα κοσμήματά σου έχουν ένα αρχιτεκτονικό υπόβαθρο και μια ξεχωριστή θηλυκότητα μαζί. Είναι η θηλυκότητα ένα μεγάλο κεφάλαιο και πώς τη διαχειρίζεσαι μεγαλώνοντας;
Το κόσμημά μου θεωρώ ότι αφορά τους πάντες. Έχει έναν δυναμισμό. Εξωτερικεύει τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Μπορεί να φορεθεί εξίσου εύκολα από άντρα ή γυναίκα λόγω των καθαρών, απλών γραμμών σχεδιασμού των. Οι γυναίκες πράγματι είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Θα έλεγα ότι ένα ωραίο κόσμημα που αναδεικνύει την προσωπικότητα και την λάμψη ενός ανθρώπου αναδεικνύει και την θηλυκότητά μας. Πώς την διαχειρίζομαι την θηλυκότητα μεγαλώνοντας? Αυτό που νιώθω δεν είναι θετικό για την θηλυκότητα αλλά για τον άνθρωπο. Νιώθω πλέον ότι είμαι μια δυνατή γυναίκα, ένας άνθρωπος κυρίως που έχει κάνει τις επιλογές του, και που δεν με ενδιαφέρει πλέον να αρέσω ή να είμαι σέξυ. Ίσως τελικά αυτό να αποπνέει μια μεγαλύτερη θηλυκότητα αλλά ωριμάζοντας όλοι οι άνθρωποι γυναίκες ή άντρες πιστεύω ότι θα έπρεπε να δίνουν έμφαση στον εσωτερικό τους κόσμο και στις ισορροπίες. Για αυτό και φέτος δημιούργησα το phaos, φως στα ομηρικά έπη, επισημαίνοντας ότι το φως το βρίσκομαι μέσα μας. Η μάχη με πολλούς ρόλους σήμερα, μάνα, επιχειρηματίας, καλλιτέχνης, νοικοκυρά, τραυματίζει λιγάκι τη θηλυκότητα. Νομίζω ότι ένα χρυσό κόσμημα με την λάμψη ενός διαμαντιού που τονίζει την γυναικεία λάμψη μας, ίσως υποσυνείδητα μας κάνει να θυμόμαστε ότι είμαστε θηλυκά.

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σου, ποια θεωρείς τα highlights;
Νομίζω πραγματικά ότι τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα και κυρίως η χρονιά που δημιουργήθηκε το Hellenic Wave που ήμασταν μια ομάδα Ελλήνων σχεδιαστών που πηγαίναμε παρέα στο Baselworld ήταν η πιο Highligted στιγμές, όπως επίσης όταν αγαπημένος μου φίλος στυλίστας που συνεχίζω να συνεργάζομαι, με πρότεινε στην Nike για μια καμπάνια που έκαναν στην Ελλάδα και σε όλες τις φωτογραφήσεις τα μοντέλα φορούσαν τα κοσμήματά μου. Η παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη με την συλλογή μου MINOTAVROS ήταν πολύ σημαντική, μιας και μίλησαν για την δουλειά μου πολύ σημαντικές προσωπικότητες. Η συνεργασία μου με το Branding Heritage επίσης που παρουσίασε έργο μου στο Μουσείο Ηρακλείου με έμπνευση από τον μύθο του Μινώταυρου ήταν άλλο ένα highlight. Πολύ σημαντική στιγμή ήταν της δουλειά μου με τα μάρμαρα. Εκτός από τα κοσμήματα δημιούργησα και μια σειρά μαρμάρινων αντικειμένων που ακολουθούν τον σχεδιασμό των συλλογών μου. Σημαντική όμως επιβράβευση ήταν όταν με βρήκαν από το The New York Times International και έστειλαν δημοσιογράφο στην Ελλάδα για να γράψει για εμένα και άλλη μία κοσμηματοποιό, που δημιουργούμε κόσμημα έχοντας αρχαιολογικό υπόβαθρο. Το ότι είδα σχεδόν ολοσέλιδο αφιέρωμα που περιέγραφε με ακρίβεια το έργο μου με συγκίνησε ιδιαίτερα.
Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα
Μεταξύ άλλων θα είναι η ανάπτυξη αντικειμένων στο χώρο των μαρμάρων αλλά ξεκινάω νέες συνεργασίες για νέες συλλογές. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε όταν πραγματοποιηθούν. Δε μου αρέσει να λέω πολλά πριν γίνουν.
Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σένα;
Για μένα η ομορφιά είναι εσωτερική κυρίως. Ένας άνθρωπος που έχει ωριμάσει ωραία, σε όλους τους τομείς, τότε δείχνει όμορφος. Το στιλ του, το πρόσωπό του, οι κινήσεις του, όλα επισφραγίζουν την αρμονία της εξέλιξής του. Τότε ανακαλύπτεις πραγματικά όμορφους ανθρώπους. Όταν είναι συμφιλιωμένοι με τον εαυτό τους και όταν έχουν εσωτερικό πλούτο, αγαπάνε την αλήθεια, έχουν ήθος και υπερηφάνεια.
Η Όλγα Τζίμου συνεχίζει...

Ποια είναι τα highlights της καριέρας σου;
Ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας μου περιλαμβάνουν τη συμμετοχή μου σε διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας, καθώς και την παρουσίαση των έργων μου σε γκαλερί και εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ποια είναι τα επόμενά σου βήματα;
Θα ήθελα να συνεχίσω τη συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, από διαφορετικά πεδία, για τη δημιουργία πολυδιάστατων έργων που θα συνδυάζουν τη φωτογραφία με την κίνηση, τον ήχο ή ακόμα και τη γλυπτική. Με ενδιαφέρει η εμπειρία του θεατή - το πώς ένα έργο μπορεί να τον βυθίσει σε έναν κόσμο και να τον αγγίξει συναισθηματικά και αισθητηριακά. Κάποια στιγμή θα σκεφτόμουν και την ιδέα ενός φωτογραφικού λευκώματος που θα λειτουργήσει ως αναδρομή στο έργο μου μέχρι σήμερα - ένα προσωπικό αρχείο εικόνων.

Ποιο είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σένα;
Η ομορφιά για μένα βρίσκεται στην αυθεντικότητα. Είναι η σιωπή μέσα στη φασαρία, το φως σε μια σκοτεινή γωνιά, η ατέλεια που λέει μια ιστορία. Η ομορφιά γεννιέται εκεί που υπάρχει αλήθεια.