Βρισκόμαστε στην καρδιά της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων και ολοκληρώνεται το επόμενο Σάββατο. Ονομάζεται Μεγάλη, καθώς κατά τη διάρκειά της, τα γεγονότα που τελούνται και βιώνονται στους ιερούς ναούς θεωρούνται κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο. Κάθε ημέρα έχει τη δική της σημασία, ξεκινώντας από την είσοδό του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, συνεχίζοντας με την κορύφωση του Θείου δράματος και ολοκληρώνοντας με την Ανάσταση.
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τον συμβολισμό κάθε ημέρας ξεχωριστά!
Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι η ημέρα που ξεκινούν τα πάθη του Ιησού Χριστού. Η εκκλησία κάνει λόγο για το θαύμα της «Ξηρανθείσης Συκής», ενώ παράλληλα τιμάται και ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος, ο γιος του Ιακώβ. Η περιπέτειά του, καθώς πουλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο, αντικατοπτρίζει τον ίδιο τον Ιησού και τα Πάθη του. Συνεχίζοντας, η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων η οποία συμβολίζει την ανάγκη για πίστη και προνοητικότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, ψάλλεται το γνωστό τροπάριο που συνέθεσε η μοναχή Κασσιανή.

Μεγάλη Τετάρτη
Σύμφωνα με τις γραφές, η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Παράλληλα, η συγκεκριμένη ημέρα αφορά και την προδοσία του Ιούδα προς το πρόσωπο του Ιησού για τριάντα αργύρια. Τέλος, τελείται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, μια πράξη καθαρμού και θεραπείας, σωματικής και πνευματικής.
Μεγάλη Πέμπτη
Η συγκεκριμένη ημέρα συμβολίζει την κορύφωση της αγάπης και της ταπείνωσης. Ο Χριστός παραδίδει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Μυστικό Δείπνο και πλένει τα πόδια των μαθητών του – μια πράξη ταπεινότητας που προκαλεί δέος. Την ίδια μέρα, ο Ιησούς προσεύχεται μόνος στη Γεθσημανή. Οι πρώτες πράξεις προδοσίας από τους μαθητές του αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές, καθώς ο Πέτρος τον αρνείται και ο Ιησούς καταδικάζεται από τον Καΐάφα. Το βράδυ ψάλλεται η Ακολουθία των Παθών με τα 12 Ευαγγέλια, όπου εξιστορείται το Μέγα Πάθος, με κορύφωση τη Σταύρωση.

Μεγάλη Παρασκευή
Πρόκειται για την πιο πένθιμη ημέρα της Χριστιανοσύνης. Είναι η κορύφωση του Θείου δράματος. Η ημέρα της Σταύρωσης. Ο Ιησούς οδηγείται στον Γολγοθά και σταυρώνεται, σηκώνοντας το βάρος της ανθρωπότητας. Στις εκκλησίες ψάλλεται η Ακολουθία των Ωρών και ακολουθεί ο Επιτάφιος Θρήνος. Σύμφωνα με τις Γραφές, στις 3:00 το μεσημέρι ο Μεσσίας παραδίδει το πνεύμα φωνάζοντας "Τετέλεσται". Το μεσημέρι γίνεται η Αποκαθήλωση και το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου σε όλη την Ελλάδα, σε μια από τις πιο κατανυκτικές στιγμές του Πάσχα. Το μήνυμα του Σταυρού είναι αυτό της θυσιαστικής αγάπης, της συγχώρεσης και της νίκης του καλού ακόμη και μέσα από τον πόνο.
Μεγάλο Σάββατο
Την ημέρα εκείνη οι Μυροφόρες αντικρίζουν άδειο τον τάφο του Χριστού και διαδίδουν παντού το νέο. Το πρωί ψάλλεται η λειτουργία του Αγίου Βασιλείου και το βράδυ γίνεται η Ανάσταση. Την ώρα που οι ιερείς ψέλνουν το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», μεταφέρουν στους πιστούς το μήνυμα ότι ο Χριστός φέρνει στον κόσμο το δώρο του φωτός και της ατελεύτητης ζωής. Οι πιστοί ανά τον κόσμο ανάβουν την λαμπάδα του Πάσχα, ένα μεγάλο κερί που συμβολίζει τον Χριστό, φωτίζοντας το σκοτάδι της νύχτας και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους.

Κυριακή του Πάσχα
Η στιγμή που η ζωή κερδίζει τον θάνατο... Ο Χριστός ανασταίνεται, φέρνοντας την ελπίδα, την αγάπη και τη λύτρωση σε κάθε ανθρώπινη ψυχή. Στις εκκλησίες τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μοιράζονται φύλλα δάφνης, που συμβολίζουν τη νίκη του Θεανθρώπου απέναντι στον θάνατο. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ο κύκλος των καθημερινών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης.